Angstaanjagende beelden, iedereen komt er wel eens mee in aanraking. Een plaatje van zwarte longen op een pakje sigaretten, of de bekende reclames rond de jaarwisseling waarin mensen met ernstige brandwonden te zien zijn. Je zou denken dat deze angstaanjagende beelden (ook wel fear appeals genoemd) aanzetten tot een gedragsverandering. Maar is dat wel zo?
Wat is een fear appeal en hoe werkt het?
Een fear appeal is een persuasief bericht dat angst probeert op te wekken door een bedreiging of gevaar te laten zien. Het doel hiervan is om mensen hun gedrag te laten veranderen. Zo is bij de fear appeal met de zwarte longen het doel om mensen te laten stoppen met roken. Fear appeals leiden dan ook vaak tot angst. Dat lijkt een goed begin voor de gedragsverandering. Een roker die bang wordt van de zwarte longen, dat is toch juist wat we willen? Als de roker schrikt van de longen en bang wordt om er ook zo te gaan uitzien zal hij zich vast bedenken voordat hij weer een sigaret opsteekt. Helaas werkt het niet zo simpel. Fear appeals leiden vaak tot weerstand. Mensen proberen de bedreigende boodschappen te ontlopen of te negeren, of ze ontkennen dat de boodschap relevant voor hen is.
Hij is te snel gegaan
Ik kwam een aantal dagen geleden het filmpje van de campagne ‘Hij is te snel gegaan‘ van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid tegen. Hardrijders komen hierbij op hun eigen begrafenis waarbij vrienden en familie afscheid van hen nemen. Een behoorlijk heftige campagne. Maar ook hierbij vraag ik me af of dit echt tot gedragsveranderingen gaat leiden. De hoofdpersonen uit het filmpje zullen ongetwijfeld langzamer gaan rijden. Maar of het ook werkt voor hardrijders die het filmpje thuis vanaf de bank zien? Volgens mij is de kans groot dat ze de persoonlijke relevantie ontkennen en zeggen: ‘Ach, zo hard rij ik helemaal niet’.
Wat werkt dan wel?
Mensen eerst in een positieve stemming brengen en daarna proberen om hen tot gedragsverandering aan te zetten. Als mensen in een positieve stemming zijn, staan ze meer open voor argumenten en kunnen ze beter omgaan met de negatieve consequenties van een boodschap. Daarnaast vinden mensen in een positieve stemming de gedragsverandering op de lange termijn belangrijker. Dus in plaats van de roker bang te maken met zwarte longen, kun je hem beter laten inzien hoe leuk het is om later met zijn kleinkinderen te voetballen, en dat dat alleen mogelijk is als hij stopt met roken.
Geef een reactie