Een paar maanden geleden werd Het Kookatelier benaderd door een vertegenwoordiger van Scoupy, een bedrijf dat consumenten middels een app informeert over kortingsacties van ondernemingen in de buurt. De Scoupy-man wilde graag dat Het Kookatelier zou adverteren in de Scoupy-app. Dat is namelijk het verdienmodel: bedrijven kunnen met hun kortingsacties tegen betaling adverteren in het online bonnenboekje van Scoupy. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen niet met Scoupy in zee te gaan. In dit artikel lees je hoe we tot deze beslissing zijn gekomen.
Mijn ervaringen met Scoupy
Zoals altijd met advertentieverkopers stuurde Het Kookatelier de Scoupy-man naar mij door. Benieuwd naar wat Scoupy zou kunnen betekenen, stuurde ik hem een e-mail met wat vragen over de kosten en het bereik van de dienst. Want als ondernemer wil je op zo’n moment graag van alles weten: welke doelgroep Scoupy kan bereiken? Komt de doelgroep van Scoupy overeen komt met de doelgroep van je onderneming? En wat zou adverteren kunnen opleveren? Verdien je je advertentiekosten terug?
Als antwoord op mijn mailtje, belde de Scoupy-man mij terug. Helaas had hij geen cijfers over het aantal actieve gebruikers van de dienst en wist hij niet hoeveel gebruikers er in de regio Twente en omgeving actief waren. Daarnaast had hij geen map met aanvullende informatie over Scoupy (die ik graag eerst wilde doornemen). In plaats daarvan wilde hij liever direct een afspraak maken om drie kortingsacties te bedenken en in de app te plaatsen (kosten: €540 voor een jaar). Ik was niet enthousiast: hoe kunnen ondernemers zonder deze cijfers bepalen of adverteren in Scoupy zinvol is?
De man hoorde mijn aarzeling, maar wilde toch graag een afspraak maken. Ik ging overstag met de voorwaarde dat het vrijblijvend zou zijn en dat ik altijd zou kunnen afzeggen. Wat ik vervolgens drie dagen voordat het gesprek plaats zou vinden deed. De Scoupy-man mailde (cynisch?) terug: ‘wat fijn dat je het zo vroegtijdig aangeeft’. Niet handig, omdat ik juist had aangegeven in te toekomst wellicht wél te zullen adverteren in Scoupy.
Scoupy nu
Dat de Scoupy-man geen inzicht kon geven in de cijfers, kon maar een ding betekenen: de cijfers spraken niet in hun voordeel. Hoe zit dat een paar maanden later? Volgens de marketingmanager van Scoupy hebben 550.000 mensen Scoupy gedownload, waarvan 450.000 mensen zich hebben geregistreerd. Vervolgens zou bijna 70% van die laatste groep de app in mei minimaal een keer hebben gebruikt, wat neer komt op zo’n 300.000 gebruikers.
Uit het interview wordt niet duidelijk waar die gebruikers zich bevinden. Mijn vermoeden is dat zij vooral in de randstad zitten; weinig interessant voor kleinere ondernemers die hun producten of diensten alleen lokaal aanbieden. Voor Het Kookatelier was het een van de redenen om niet van Scoupy gebruik te maken. Nog een tip voor Scoupy: zorg voor meer verkoopargumenten en geef retailers betere cijfers over het gebruik van Scoupy. Zodat ook de kritische ondernemer zich met een gerust hart kan laten overtuigen.
Zeer terechte afweging om niet met scoupy in zee te gaan. Wanneer op geen enkele manier onderbouwd kan worden hoe in de behoefte van de ondernemer wordt voorzien, is dit gewoon een sprong in het diepe. De basisgedachte van marketing is om in te spelen op een behoefte van de klant. Voor zover we het over de eindgebruiker hebben lijkt Scoupy hier goed in te slagen. Scoupy lijkt alleen te vergeten dat om de eindgebruiker te bereiken, deelname van ondernemers een voorwaarde is. En hierin slagen ze dus zeker niet, als ik dit stuk zo lees. Ik zeg; een juiste beslissing van het Kookatelier! (en dan heb ik het nog niet eens over de psychologische effecten die dergelijke kortingsacties hebben mbt de kwaliteit van geleverd product/dienst..)
Dat vonden wij ook. Toch denk ik dat Scoupy wel een succes zou kunnen worden. Scoupy moet de juiste balans weten te vinden in het bedienen van de klant enerzijds, en de retailer anderzijds. Nu lijkt de focus nog te weinig te liggen op het voorzien van de behoefte van de retailer.
Toen ik de kopregel las, dacht ik eerst dat het om jullie nieuwe huisgenoot ging, die dan alsnog een andere naam had gekregen. Maar dat bleek gelukkig niet het geval. (Die nieuwe naam bedoel ik.) Ik denk ook dat jullie een juiste beslissing hebben genomen. Zelf werd ik deze week weer eens gebeld (‘anoniem’ stond natuurlijk in het scherm) door iemand die zei dat hij van de Bedrijvengids Hengelo was (of zoiets). Of het klopte dat ik – net als de vorige keer – NIET voor een advertentie à 560 euro wilde kiezen, maar wél mijn grotere vermelding à 156 euro wilde continueren. De grap is dat ik helemaal geen vermelding heb in die gids, laat staan een grotere. Gewoon bluf dus. Gelukkig was de lijn slecht en viel de verbinding weg. Hij heeft niet teruggebeld.
Die bedrijvengidsen zijn inderdaad oplichters. Vorig jaar ontving Het Kookatelier ook al facturen voor zulke niet geleverde advertentiediensten. We hebben het toen maar gewoon genegeerd.
Die fraudeur die jij aan de lijn had, maakte trouwens gebruik van het contrastprincipe (een bekende beïnvloedingstechniek). Door eerst het grotere bedrag te noemen, lijkt het andere bedrag veel kleiner. Gelukkig trapte jij er niet in.
Beste mensen van Het Kookatelier, beste schrijvers,
Voor goede en terechte kritiek kun je alleen maar dankbaar zijn; ze zijn een afspiegeling van de beleving van je klant en dat is het enige dat telt. Uit het bovenstaande verhaal wordt duidelijk dat we in dit geval niet of in ieder geval niet overtuigend hebben kunnen uitleggen, wat de meerwaarde van Scoupy voor een ondernemer kan zijn. Dat is heel spijtig. Ik ga dat hier zeker niet alsnog doen, want dat verhaal is te lang voor een reactie alhier. Wat ik wel wil laten weten is dat ik de interpretatie van ‘wat fijn dat je het zo vroegtijdig aangeeft’ niet deel; de betreffende Salesmedewerker ken ik persoonlijk goed en zijn tekst was oprecht. Waarom hier een interpretatie aan geven?
Een paar opmerkingen wil ik nog wel graag toevoegen:
Scoupy gaat vooral over:
– meer nieuwe klanten naar je winkel
– bestaande klanten een reden geven om vaker naar je winkel te komen en
– leren wat je klanten écht interessant vinden en hoe ze op je acties reageren.
Korting is hierbij het middel, niet het doel. Net als in ieder medium, trouwens. Geen enkel medium is uiteindelijk in staat je product of dienst voor je te verkopen, als dat niet voldoet aan de behoefte van een consument.
Scoupy biedt veel nieuwe inzichten aan inmiddels meer dan 3.000 ondernemers en ketens (!) en is een goed antwoord op Dagdealsites. De transactie met de consument is altijd in de winkel en niet online bij ons; deze is immers (belangrijk) deel van de ervaring en dus de relatie tussen merchant en consument.
Natuurlijk is het van belang dat er voldoende gebruikers zijn. Maar dat is ook een beetje een cirkelredenatie. We kunnen in iedere regio wel honderdduizend gebruikers werven, maar als er geen goede acties in de buurt beschikbaar zijn, is de app daarmee voor de consument irrelevant. Hij zal de app daarmee meteen weer de-installeren.
Scoupy investeert aanzienlijk in naamsbekendheid en het werven van nieuwe gebruikers. Dat kost tonnen, zo niet meer. Dat doen we landelijk, o.a. via TV. En SBS en Net 5 zijn ook te zien in het Noorden en het Oosten van het land, echt niet alleen in de Randstad.
Meedoen met Scoupy kost 49 euro per maand. Een schijntje, als je bedenkt dat het aantal gebruikers van Scoupy inmiddels hoger is dan de oplage van ’s lands grootste dagblad. We proberen de ondernemers met fysieke winkels te laten zien dat hun klanten zich met andere media bezighouden en op een andere manier bereikt dienen te worden.
Gelukkig is het niet enkel meer een concept. Vorige maand had een damesmode-keten meer dan 2.300 KOPERS met Scoupy aan de kassa; meer dan 500 deelnemende MKBers hebben meer dan 500 views van hun coupons per maand (en dus koopintenties), waar echte omzet uit komt. Veel meer, dan die 49 euro per maand. Scoupy werkt echt!
Of consumenten uiteindelijk kopen, bepalen ze echt alleen maar zelf. Wij zijn de boodschapper van uw aanbieding, het medium. Net zoals de krant dat is of was. Alleen pogen wij onze klanten te laten zien dat het echt helpt om de aanbieding zo relevant mogelijk te maken: in inhoud, moment en plaats. Scoupy werkt, maar is beslist geen tovermiddel: in een irrelevante of onechte aanbieding trapt de consument bij ons ook niet.
Hartelijke groet,
Valentijn Bras
Oprichter en Algemeen Directeur SCOUPY Nederland
Geachte heer Bras/Beste Valentijn, bedankt voor je reactie en waardevolle toevoeging. Mooi om te zien dat de oprichter van Scoupy de moeite neemt om te reageren. De insteek van het artikel was om vanuit een praktijkervaring en vanuit het marketingperspectief van een ondernemer het concept van Scoupy te evalueren. Voor sommige winkeliers zou inzet van Scoupy heel zinvol kunnen zijn, voor andere ondernemers minder. Dat wij besloten niet gebruik te maken van de dienst, betekent dus niet dat ik de mogelijkheden van Scoupy niet zie: er is een wederzijds voordeel te behalen voor consument en retailer en voor sommige winkeliers zou inzet van Scoupy heel waardevol kunnen zijn.
Zoals gezegd zou wat mij betreft de meerwaarde van Scoupy voor ondernemers beter uitgelegd kunnen worden. Het liefst met gebruik van cijfers en concrete opbrengsten. Voor ondernemers telt immers alleen de ROI: ‘wat levert de inzet van Scoupy mij op?’ Deze vraag mag wat mij betreft in al jullie promotiemateriaal voor ondernemers uitgewerkt worden.
Beste Arne,
Om cijfers en ROI te kunnen geven is langeAls jij termijn nodig plus dat onderzoeken kost ook geld. Mijn inziens toch beter dat Scoupy dit investeert in
binnenhalen van gebruikers.
Het concept is logisch en simpel. Geen rocketscience…als jij leuke producten en de juiste aanbieding geeft wat een klant lokt is er resultaat. Vergt dus ook eigen creativiteit en klantenkennis. Daarbij…wat is €49,- per maand??? Geen belachelijk bedrag. Probeer het uit zou ik zeggen.
Groet
Enjoyed examining this, very good stuff, thankyou. Talk sense to a fool and he calls you foolish. by Euripides. cdddbfkaedfd